Wat als de beleidstafel midden op het dorpsplein zou staan,
in plaats van op het schoon verdiep?
Generatie na generatie zoeken mensen naar een inspirerend morgen-verhaal met antwoorden op de ervaren uitdagingen voor een beter leven. Na mei 68 kreeg het neoliberalisme vrij spel om zich te verheffen tot het nieuwe grote verhaal: onbegrensde groei is de garantie voor meer welvaart. Deze welvaartsmythe geeft vandaag exclusief vorm aan samen leven en samen werken. Op die manier zijn dromen en bekommernissen van mensen gekaapt. Het neoliberalisme blokkeert elke weg naar een verbeelding van een alternatieve toekomst: ’there is no alternative’.
In ‘Over Grenzen’ openen de auteurs de poort naar nieuwe verbeelding van een beter leven voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Over Grenzen’ zoekt lokaal met wie en met wat we vandaag kunnen verbinden. De route naar morgen krijgt vorm doorheen een wederzijds delen van dromen en bekommernissen om het volgende moment samen aan de slag gaan voor die betere toekomst, voorbij de neoliberalistische groeimythe.
Hierbij wijzen de auteurs naar volwaardige partnerschappen tussen burger en beleid als het keerpunt voor een nieuwe beleidscultuur. Leiden en volgen gebeurt dan als een wisselend proces vanuit krachtige verbindingen met andere mensen maar ook met de meer-dan-menselijke wereld. Heel lokaal in de straten, buurten en dorpen betekent dit partnerschap de gamechanger voor een samenleving met creatieve mogelijkheden voor een hoopvolle toekomst: ’there are many alternatives’.
Lees hier een poëtisch mijmering over het boek.